dimarts, 11 de febrer del 2014

[CAT] Què és i-Size?


i- Size és la nova normativa de seguretat europea que afecta l'ús de cadiretes de cotxe per a nadons de menys de 15 mesos. Va entrar en vigor el juliol de 2013 i millora la seguretat en diversos aspectes, sobretot ampliant el temps de viatge d'esquena al sentit de la marxa, el qual passa a ser obligatori fins als 15 meso .

Per què és necessària una nova normativa?
En els últims anys, ha millorat molt la seguretat dels nens que viatgen en automòbil. No obstant això, els accidents de cotxe segueixen sent una de les principals causes de mortalitat infantil. Per això, calia fer canvis en la normativa per millorar la seguretat infantil durant els desplaçaments.

A més, la normativa actual - l'ECE R44 - fa temps que ve sent criticada per fabricants, pediatres i associacions de consumidors, ja que és una normativa de mínims que ha quedat insuficient a les necessitats de mobilitat de la societat actual.

Sense anar més lluny, l'ECE R44 no verifica la protecció davant l'impacte lateral i no obstant això al voltant del 25% dels accidents de trànsit són ocasionats per un impacte lateral. Així mateix, la R44 permet que un nadó vagi de cara a la marxa amb només 9 mesos, la qual cosa és altament desaconsellable des del punt de vista de la seguretat per al menor. També i com ja és sabut, l'actual normativa europea es basa en el pes del nadó i no en l'alçada, podent fàcilment propiciar que el nen viatgi en una cadira de cotxe inadequada.

Què pretén la nova norma i- Size?
1) Reduir el risc d'instal·lació incorrecte. Totes les cadires d'auto i- Size s'instal·laran exclusivament amb fixació Isofix.
2) Orientar els nadons en sentit contrari a la marxa fins als 15 mesos. D'aquesta manera el nadó rep fins a 5 vegades menys pressió a la zona cervical en cas de col·lisió frontal.
3) Classificar les noves cadires d'auto en funció de l'estatura.
4) Oferir protecció contra l'impacte lateral. L'homologació i- Size exigeix ​​una prova que verifica la resposta del dispositiu davant un impacte lateral, cosa que l'actual ECE R44 no.
5) Garantir la compatibilitat amb els automòbils. Tots els dispositius i- Size seran compatibles amb tots els seients etiquetats i- Size en un automòbil.

Quan entra en vigor aquesta normativa i- Size?
i- Size es desplegarà en tres fases progressives que seran:
· Primera fase serà per als dispositius integrals amb Isofix fins a 105 cm (actuals grups 0 i I a la R44). Es va iniciar al juny 2013.
· Segona fase comprèn els dispositius no - integrals amb Isofix a partir dels 100 cm (actuals grups II i III a la R44). Serà al 2016, però no hi ha encara data confirmada.
· La tercera fase comprèn els dispositius sense Isofix. No existeix encara data.
· I- Size conviurà fins al 2018 amb l'actual norma R44/04

Distintius
- Tots els dispositius de retenció i- Size portaran l'etiqueta i- Size en lloc de la R44.
- Tots els seients de automovil i- Size portaran la mateixa etiqueta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada