dimarts, 10 de desembre del 2013

[CAT] Què necessites saber abans de retirar-li el bolquer al teu fill?


La retirada del bolquer és un procés que requereix temps i que no és fàcil. Fer correctament aquest aprenentatge sempre costa, tant a pares com a nens. A continuació, us deixem una llista que el Departament de Pediatria de la Clínica Universitat de Navarra ha difós amb 10 útils consells:

  • Col·locar un orinal amb seient en un lloc visible i convenient. Transmetre al nen que és aquí on ell farà les seves necessitats. Fer veure al nen que es tracta del seu orinal "especial i meravellós".
  • Deixar que el nen s'acostumi al seient, asseient-se vestit, durant cinc minuts un parell de vegades al dia durant una setmana. Triar el moment en el qual amb més probabilitat el nen faci deposició (p. ex. després dels menjars). No obligar mai al nen a asseure's a l'orinal.
  • Animar al nen a veure com pares o germans utilitzen el lavabo. Explicar "així és com fem caca". Deixar que el nen vegi com ha marxat la caca al tirar de la cadena i li digui "adéu" amb la mà.
  • Intentar que el nen s'assegui a l'orinal sense bolquers. Sense presses ni esperar resultats immediats, però si succeeix, lloar al nen. Anar traslladant progressivament l'orinal cap a la cambra de bany.
  • En presència del nen agafar una deposició del bolquer i tirar-la a l'orinal. Dir-li al nen que és allí on han d'estar el pipi i la caca. Després tirar el contingut de l'orinal al lavabo. Dir "adéu, caca", en presència del nen, en tirar de la cadena.
  • Preguntar al nen durant el dia tens ganes de fer caca? Per cridar la seva atenció cap a les sensacions corporals. Observar al nen per veure si presenta signes de micció o defecació imminent. Dir "anem a treure'ns els pantalons i fer caca". Ajudar al nen a treure's la roba i asseure's a l'orinal. Deixar-lo assegut tot el temps que vulgui. Lloar l'èxit, però no criticar el fracàs. ("Bé, no volies. D'acord, la propera vegada serà").
  • Reforçar les característiques positives del control de les necessitats en el nen (p. ex. "Com un nen gran", "Tan bé com ho fa mamà", "Ho has fet solet!") i lloar els èxits quan s'aconsegueixin.
  • Un cop s'ha establert una pauta semiinconscient d'orinar o defecar a l'orinal, preguntar al nen si vol deixar els bolquers "com un nen gran", durant el dia. Si vulgues, representar una escena tirant-los a les escombraries i dient-los "adéu" efusivament. Admirar al nen perquè porta ja pantalons de nen gran.
  • Un cop s'ha aconseguit el control, intentar que ho faci al lavabo.
  • La continència nocturna general s'aconsegueix uns mesos després que s'hagi aconseguit la diürna. No necessita una estratègia especial; simplement preguntar al nen si desitja provar el fet que no hagin de canviar-li els bolquers durant la nit.
A continuació també us oferim un vídeo de la Casa Nestlé molt instructiu que també pot ser de la vostra utilitat:

A MIMAM Barcelona et recomanem que afrontis aquest moment amb tota la naturalitat del món i la paciència que requereix, sense presses i conscients que cada nen és diferent i no tots necessiten el mateix temps. Veniu a visitar-nos i et mostrarem diferents models d'orinales i reductors de WC, molt útils i divertits que et faran aquest procés més senzill. A MIMAM Barcelona trobaràs les millors marques: BabybJörn, Bébé Jou...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada